زیر و بم نیروی کار غیر ایرانی

اگر شما هم کسب و کارتون رونق گرفته و نیاز به پرسنل پیدا کردید و جزء شهر هایی هستید که کار کردن اتباع در اون شهر ممنوع نیست، احتمالا به این مساله فکر کردید که آیا می تونم از کارگر غیر ایرانی استفاده بکنم یا نه؟

از اونجا که موضوع پرسنل یکی از مباحث بسیار حساس هست لذا این مقاله رو رایگان گذاشتم که همه دوستان بتونن بخوننش.

اینکه پرسنل ایرانی یا غیر ایرانی بگیریم، خودش موضوعیست بس مفصل و جای بحث داره، اما اگر قصد دارید پرسنل غیر ایرانی به تیمتون اضافه کنید توجه به موضوعات زیر حائز اهمیت هست:

الف) اگر قصد استخدام پرسنل غیر ایرانی دارید (عموما افغان)، سعی کنید تا حد امکان پرسنلی رو دعوت به کار کنید که زاییده ایران باشه و در ایران بزرگ شده باشه چون افرادی که تازه وارد کشور شدن، معمولا کسی بهشون رو نمیشناسه لذا فشار اجتماعی رووشون نیست ولی گروهی از این عزیزان هستند که در ایران به دنیا اومدن و در ایران هم بزرگ شدند و افراد بسیار موقر و شریفی هستند و کل محل میشناسنشون لذا فشار اجتماعی بیشتری روشون هست و طبیعتا بر روی رفتارشون کنترل بیشتری دارند و آبروی گرانقیمتی که جمع کردند رو به راحتی قمار نمیزند. توجه کنید که که منظورم این نیست که اونهایی که تازه اومدن قابل اعتماد نیستند و اونها که اینجا به دنیا اومدن امام زاده هستند. منظورم اینه که اونهایی که زاییده ایران هستند معمولا به راحتی نمی تونن روی اعتبار خانوادگیشون قمار کنن و از طرف دیگه چون در کشور خودشون پایگاه ضعیفتری دارند لذا عموما تصمیم و ترجیح شون بر ماندن در ایرانه و بر عکس گروه قبل، با خودشون نمیگن که حالا بریم ی دوری بزنیم اگر کار جور نشد برمیگردیم افغانستان!! اونها اینجا پا گرفتند و با این پیش زمینه، پس محتمل هست که رفتار کنترل شده تری ازشون شاهد باشیم.

 

ب) اتباع به دو گروه تقسیم میشن:

اتباع دارای کارت کار

اتباع بدون کارت کار

اول ببینیم کارت کار چی هست؟

کارت کار اتباع چیست؟

اتباع خارجی که قصد کار کردن در ایران رو دارند باید از طریق قانونی وارد کشور شده باشند و به حوزه های خاصی معرفی میشن و برای مشاغل خاصی هم در نظر گرفته میشن. بعنوان مثال یک فرد افغان که کارت کار میگیره اولا مبلغی رو به عنوان مالیات سالانه پرداخت میکنه، ثانیا مجوز کارش برای یک محدوده جغرافیایی خاص صادر میشه(مثلا فقط شهر قزوین) و ثالثا یک ردیف شغلی در کارتش قید میشه که متناسب با نیاز استان و سطح سواد و … براش در نظر گرفته میشه.

خوب حالا اون عزیزانی که دارای کارت کار هستند رو میشه در تیم به کار گرفت و بیمه هم کرد و اونها هم بعد از بازنشستگی، از حقوق بازنشستگی بهره مند خواهند شد و این خیلی زیباست.

اما به کار گماری اون عزیزانی که دارای کارت کار نیستند، خلاف مقررات هست، بیمه نخواهند شد و جریمه هم در پی خواهد داشت.

نکته: کارگران ساده دارای کارت که ردیف کار اونها مشاغلی از قبیل باربری، تخلیه و بارگیری، قبر کنی و … هست، به کار گماریشون در رسته مواد غذایی از نظر اداره بهداشت غیر قانونی هست و براشون کارت بهداشت صادر نمیشه . اما در بعضی از موارد با توجه به نظر شخصی ناظران و مدیران اداره بهداشت، با در دست داشتن برگه آزمایش که تایید کننده سلامت اونهاست، میشه از این عزیزان برای کار در فروشگاه کمک گرفت و به کار گماردشون. اینجا دیگه بحث بحث خرده فرهنگ و جغرافیا و خلقیات شخص بازرس هست. مثلا در بعضی شهرها همکاری با افاغنه بسیار شایع و روتین هست و در بعضی شهرها اساسا این کار صورت نمیگیره و جرائم سنگینی هم داره.

 

پ)محدودیت رفت و آمد

همونطور که عرض کردم، اتباع برای عبور و مرور، به برگه مجوز نیاز دارن که می بایست از فرمانداری یا ارگان دیگری اخذ بشه لذا اگر قراره که این فرد به کاری گمارده بشه که نیاز به آمد و شد زیاد به بیرون شهر داره، می بایست این موضوع مدنظر گرفته بشه.

ت) محدودیت زبانی

حتما می دونید که افغانستان کشوریست بزرگ با بافت جمعیتی متنوع که به زبانهای مختلفی سخن میگن و بالاخص اونها که تازه وارد ایران میشن، بعضا ممکنه که فارسی ما رو بلد نباشن! اما مسلما اون عزیزانی که در ایران به دنیا اومدن، نه تنها این مشکل رو ندارن بلکه می تونن بعضا به عنوان مترجم عمل کنن و کمک حال ما در گفتگو با مشتریان افغان باشند. بالاخص در شغل ما که تعداد اقلام زیاد هست و خیلی از افغانها نام ایرانی همه اقلام رو نمی دونن.

ث) بیمه اتباع

همونطور که گفتم از نظر قانون امکان بیمه کردن اتباع خارجی میسر هست و اونها هم میتونن دفترچه تامین اجتماعی بگیرند و بازنشسته هم بشن

این لینک یک مقاله جامع در مورد بیمه اتباع خارجی نوشته شده که اگر به توضیحات تکمیلی و جامع نیاز دارین بهش سر بزنید.

نمونه قرارداد بیمه

فرم ثبت نام بیمه

ج)آیا میشه به اتباع خارجی چک صیاد داد؟

همونطور که می دونید دولت از سال 96  برای مدیریت موضوع چک، اقدام به انتشار نوعی چک به نام چکهای صیاد کرده و صیاد مخفف “سامانه صدور یکپارچه دسته چک” هست. در این طرح شما بعد از صدور چک، می بایست شماره سریال و مبلغ و نام و شهرت و اطلاعات فرد گیرنده چک و صادر کننده چک رو از طریق اپلیکشن یکی از بانکهای مطبوعتون ثبت کنید.

در این اپلیکیشن ها امکان ثبت چک به اسم اتباع خارجی نیز وجود داره و شما می تونید در وجه این عزیزان هم چک صادر کنید اما توجه داشته باشید که برای پرداخت حقوق ماهانه، فقط و فقط حقوق افراد رو به شماره کارت ثبت شده در قرارداد کار فی مابین واریز کنید چون در غیر این صورت، اون پرسنل (چه ایرانی چه خارجی) می تونه ادعا کنه که حقوق خودش رو دریافت نکرده.

پس اگر بخوام مقاله رو جمع بندی کنم این طوری میشه:

-بنظر من جذب اتباع که سالهاست در ایران زندگی میکنن ارجح هست به جذب فردی که تازه و یکه و تنها وارد کشور شده.

-میشه اتباع رو بیمه کرد

-میشه با اونها قرارداد معتبر کاری مورد تایید دولت نوشت

-چنانچه حقوقی پرداخت میکنید، مبلغ رو به همون شماره کارت قید شده در قراردادتون واربیز بفرمائید

 

شما هم اگر در این زمینه تجربه ای دارید ممنون میشم همینجا برامون بنویسید که بقیه هم بتونن استفاده کنن مرسی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *